Followers

Saturday, December 24, 2011

Love Quotes for Today


cinta itu indah...untuk dirasai

Saturday, December 17, 2011

ZAIRAZONE'S FIRST EVER GIVEAWAY

Assalamualaikum...

Beberapa minggu dah yana tak join mana2 GA...
Pagi nie yana nak join GA dari Akak Zaira
GA nie sempena Hari Lahir Kak Zaira...


Jadi kalau kawan2 nak join jom klik bannwe kat atas ye...
Jom kita sama memeriahkan lagi GA kak Zaira

Thursday, December 15, 2011

Buah Dabai & Engkalak Sarawak Tropical Fruits

Assalamualaikum semua...

Hari nie yana nak kongsikan sedikit tentang buah kesukaan yana...
Rasa2 kawan2 tahu tak apa itu Buah Dabai dan Buah EngkalaK...
Kedua2 buah nie memang sedap dimakan dengan nasi yang panas...
Kalu nak tahu Buah Dabai tu apa dan buah engkala tu apa jom ikut yana....

v
v
v
v
v
v
v
Ok mula2 yana perkenalkan BUAH DABAI kepada kawan
v
v
v
Ini BUAH DABAI

Ihsan Google: Buah Dabai

Ihsan Google: Biji buah dabai

Ok...Buah dabai nie isi nya lemak dan memang enak dimakan...macam mane nak tahu die lemak ke tak kawan2 boleh genggam buah tu dalam tangan...kalau kawan2 rasa ianya melekat kat tangan kawan insyallah buah tu lemak...selalu nye ada gak org tgk melalui mata buah tu kalau kuning terang maka lemak lah buah tu kalau kuning nye pudar kurang lemak lah buah tu.....heheheh

Tapi bagi yana lemak ke tidak lemak ke buah nie memang sedap di makan...heheheh

Mesti kawan2 tertanya2 macam mane nak makan buah nie kan...buah nie klu nak makan kena basuh dahulu untuk hilangkan pasir kat buah tu lps buah tu bersih...
Boleh lah rendamkan dalam air panas2 suam selama beberapa minit (10-15 minit)
Lepas buah tu rasa lembut sikit dan tak keras boleh lah buang air tadi dan letak kan sedikit garam...
Kalau dimakan dengan nasi panas memang sedap...heheheh...selain tu boleh gak makan dabai nie dgn kicap masin memang sedap....

Kalau kawan nak tahu buah dabai nie boleh dibuat budu masin...budu masin nie lah orang Sarawak gelarkan dabai masin...Dabai masin nie selalunya org tambah dalam masakan iaitu Nasi Goreng...Nasi Goreng tu dikenali sebagai Nasi Goreng Dabai.....

Nasi Goreng Dabai

Ok sekarang nie yana perkenalkan BUAH ENGKALAK....
v
v
v
Ini BUAH ENGKALAK


Ihsan Google: Buah Engkalak

Ihsan Google: Isi buah Engkalak dan biji nya

Ok cara nak makan buah nie pun same...mula2 kita basuh buah tu untuk hilangkan pasir yang melekat kat buah...
mengikut petua orang tua2 kalau nak makan buah nie kena ketuk buah nie dengan 
kelido @ senduk nasi...supaya isi buah lembut hehehe...
lps tu rendamkan dalam air suam2 kuku selama beberapa minit (10-15 minit)....
Lps tu buangkan air nya dan taburkan sedikit garam...lps tu boleh lah dihidangkan...memang sedap dimakan...isi nya lemak...kena mkn dengan kulit luar ye heheh...klu kulit buah tu dibuang tak terase lah sedap nye....
macam tu gak dengan buah dabai....kena makan dengan kulit2 die...baru teras enak nya buah tu...hheheheh..

Jadi bagi sesiapa yang belum pernah makan buah nie bila datang ke Sarawak boleh lah mencube...
Tapi kena datang pada musim buah nielah heheh...
kalau datang musim buah lain mmg sukar nak dapat...
Kalu musim buah dabai...kawan2 akan dapat beli buah dabai nie sekilo RM10...
Kalau musim tu terlampau banyak orang jual buah dabai kawan2 boleh dapat harga sekilo dalam Rm6 ke Rm9 mcm tu heheh...


Manakala buah engkalak pulak selalu nya sebakul kecil macam gambar kat atas tu harga Rm2 ke RM5...hehhehe...
Jadi kalu kawan2 nak merasa buah nie datang lah ke Sarawak...

Ok lah sampai disini perkongsian yana ye...

Wassalam....







Thursday, December 8, 2011

Cerita Tontonan Zaman Kanak-kanak....

Assalamualaikum semua....

Ok hari ni yana nak kongsikan tentang sesuatu yang yana selalu tengok masa kanak-kanak dulu...heheheh...
Sampai sekarang ia nya masih boleh ditonton kat Tv heheheh....
Jom kita lihat gambar2 cerita tersebut...tentu kawan2 tahu bila melihat cerita ini nanti...
Klu cuti sekolah mesti ianya akan ditayang kan di Tv dan astro heheh....
Jom kita lihat gambar yang yana ambik dari Mr. Google nie....heheh...

One
v
v
v
v
v
v
v

Two
v
v
v
v
v
v
v

Three
v
v
v
v
v
v
v

Tada!!!!!

Ini lah dia...heheheh


Jom.....ikut yana menjelajah Dunia ULTRAMAN....

Ultraman Tiga dan Ultraman Dyna
Ultraman Brothers
Ultraman Mebius
Ultraman Max
Ultraman Cosmos

Ultraman Nexus

Ultraman Gaia

Heheheh....semua nie yana dapat dr Mr. Google....Semua yang yana letak kat atas nie semua nye Ultraman yang yana pernah tgk heheheh....Dari dulu sampai sekarang....ada yang lama ada yang baru....Tak tahu lah berapa byk sbnrnya cita Ultraman nie...heheheh

Ok lah itu saja perkongsian yana hari nie...tata...titi...tutu...

wassalam...







Saturday, December 3, 2011

# Rainy Saturday #

Hai there!!!

Listen to this song....rainy day outside the house...

Rainy Mood Today...



Friday, December 2, 2011

Contest Trafic free by Avi

Assalamualaikum w.b.t..

Ok kali nie yana nak join Contest nie lak yang dianjurkan oleh Avi..

Avi cakap kat Entri die yang die nak bantu tiga orang Blogger untuk naikkan Trafic Free dengan join contest nie...Yana pun nak gak trafic free...sekadar mencuba nasib...tu pun kalu rezeki yana lah...klu tak dpt pun yana pasrah...hehehe...

Klu kawan2 nak join jom klik banner kat bawah...rasa nye banner kat bawah nie adalah salah satu watak dalam Anime Naruto....Yana mmg minat Naruto setiap minggu Yana download anime tu heheh...Skrang Yana tgk Naruto shippuden...heheh...

Ok lah panjang lebar lak celoteh yana...ok klu nak join klik ye banner kat bawah...selamat mencuba...


Tarikh tutup: 5 Dec 2011

Friday, November 25, 2011

Siapa aku di mata dan hatimu...

Assalamualaikum...w.b.t

Entri yana malam nie mungkin ada unsur sedih sikit kot....
Tajuk entri "Siapa Aku Dimata dan Hatimu?????"...
Pernah kah rakan-rakan semua bertanya soalan seperti di atas kepada sesiapa yang rapat dengan anda tak kisah lah
 kawan ke?..
lawan ke?..
classmate ke?..
 coursemate ke?..
roommate ke? ..
housemate ke?..
ataupun soulmate? 
dan banyak lagi mate lah...
heheheh....

Mungkin ada diantara rakan2 blogger yang pernah bertanya soalan begitu kepada seseorangkn...tak mustahil bukan...

Apa perasaan korang masa tanye soalan tu...heheh
ada tak yang rasa
sedih...
kecewa...
marah...
benci...
geram...
terkilan...
ataupun ke semua diatas..

Mesti ada kan...yana pernah rasa semua perasan tu..dan yana pun pernah tanye gak soalan tu..masa tu yana tak dah tak peduli ape jawapan yang yana akan dpt...
tuhan je tahu ape yang yana rasa masa yana tanye soalan tu kat seseorang yang pernah mengembirakan hati yana...

Jawapan die mmg sangat menghiris perasaan...sampai sekarang yana masih ingat ape yang die katakan...(tapi yana tak simpan dendam ye...tak baik untuk kesihatan) heheheh...dari situ yana mulakan hidup baru....yana byk belajar dari kesilapan diri yana....sekarang yana happy dengan diri yana kerana yana berjaya memulihkan semangat yang pernah diruntuhkan satu masa dulu...

Yana telah buktikan siapa yana di mata dan hati semua pihak...termasuk dia yang pernah menghiris hati yana dengan kata2 nya...terima kasih yana ucapkan..

oklah sampai disini entri yana hari nie...heheheh...ingat
Siapa aku dimata dan hatimu???????


Thursday, November 24, 2011

Andai Aku Blogger Terkenal

Assalamualaikum w.b.t...

Malam ini yana nak join Contest Andai aku Blogger Terkenal...heheheh




Contest ini dianjurkan oleh Cik Ain-Soofiyah dengan kerja sama dua rakan blogger Cik Ain....iaitu Balqis Azhar
Snissa Karim

Syarat-syarat  yang patut yana dah ikut...heheheh....skrg syarat yang penting...karang cerita heheheh...

Cerita yana macam nie......

Andai yana blogger terkenal....mula2 yana nak buat satu club persatuan blogger2...tak kisah lah terkenal ke tak terkenal semua boleh join heheheh....supaya yana boleh berkumpul dengan rakan2 blogger yana yang disayangi....contoh nye seperti nie.....(ini gmbr contoh je tau....hehehhe)

ihsan google
Lps tu Andai Yana Blogger Terkenal...
Yana akan kena interview oleh orang Tv heheheh....tak kisah lah mesti die orang akan ambik gambar yana....boleh yana posing cantik2 heheheh....(berangan-angan je nie) mcm gambar kat bawah nie gmbar ramai2 dgn blogger lain heheheh....

Ihsan Google


Andai Yana Blogger Terkenal....
Yana nak buat kerja amal untuk bantu budak-budak yang kurang berkemampuan buat tuisyen secara free....tak kisah lah pasal pelajaran ke...pasal hobi ke....apa2 yang termampu untuk yana tolong...klu yana tak mampu yana akan cuba minta bantuan dari badan-badan kebajikan yang boleh memberi bantuan...hehehhe

Ihsan Google

Yang akhir sekali....Andai Yana Blogger Terkenal....
Yana nak gunakan hasil dari blog yana....maksud yana duit yang yana dapat hasil dari blog yana untuk buat family yana happy selalu...heheh ini yang terindah buat yana terutamanya buat ibu dan ayah yana...insan yang paling yana sayang.....

ihsan google

ok sudah selesai angan-angan yana hehehhe....

ok bagi rakan-rakan yang nak join jom klik banner besar kat atas yang tertera contest Andai Aku Blogger Terkenal...heheheh

Yana nak tag rakan-rakan blogger yana

tag:

Tarikh Tutup: 10 dec 2011







Wednesday, November 23, 2011

Angry Bird Colourful Image

Assalamualaikum wbt...

Today I want to show u all some colourful image of angry bird....

All this image u can get from Our MR. Google...eheheh

Come let see the Angry Bird Colourful Image....Children Love this game very...very...much heheheh and also me...hehehe...

Picture from Mr.Google

Angry Bird Cupcake

Angry Bird Keychain

Angry Bird Iphone Casing

Angry Bird Lego

Angry Bird Cake

So you guy...Look there are so many amazing picture of Angry Bird in Mr.Google web hehhehe...from game to cupcake, from cupcake to keychain, from keychain to Iphone casing, from Iphone casing to lego, from lego it aslo you can see as cake heheheh...

So famous...so what are you waiting for...come see it for yourself at Mr. Google image web page.....


ok da....





Sunday, November 20, 2011

CUTI-CUTI SARAWAK

Assalamualaikum wbt....

SELAMAT BERCUTI BUAT SEMUA KAWAN2 YE....

Ok nie ada dua package percutian terbaru.....Klu kawan nak g bercuti secara berkumpulan boleh lah tgk package nie.....Klu nak tahu lebih lanjut kawan2 klik je nama package percutian kat bawah ye....atau boleh layari laman Sarawak Tourism Board (STB)

Kat sane ada banyak lagi package menarik untuk kawan2....





Travel Agent:Borneo Jungle Safari Sdn Bhd
Travel Period:31/10/2011 - 31/12/2012
Duration:3D
Departure:MIRI, SARAWAK, MALAYSIA
Package Code:BAKELALAN24H












Travel Agent:Borneo Jungle Safari Sdn Bhd
Travel Period:31/10/2011 - 31/12/2012
Duration:2D/1N
Departure:MIRI, SARAWAK, MALAYSIA
Package Code:MIRI24H


Monday, November 14, 2011

Segmen: Tingkatkan Follower Anda Dengan Sekelip Mata

Assalamualaikum....

Permulaan hari ini yana nak ikut segmen Tingkatkan follower dengan sekelip mata yang dianjurkan oleh Nisa Aziz...hehheeh. petang nie seronok lak blogwalking...heheh

Bagi yang nak join segmen ini boleh lah klik banner kat bawah ye...



Ok tanpa membuang masa yana nak jawab soalan Cik Nisa kita pasal die nak kite nyatakan ape yang yana suka n tak suka tentang blog die....

Yang yana suka tentang blog Cik Nisa
1. Ia sangat kemas dan teratur
2. Loading pun senang..
3. Senang nak kenal die sbb die letak gambar die kat sidebar

Yang yana tak suke tentang blog Cik Nisa
1. Warna background die mcm putih je walaupun ada sikit bintik2 merah( tu je...hehhehe)


P/s Hope Cik Nisa tak marah ye...hehehh


Saturday, November 12, 2011

Segmen Kau Follow Aku Aku Follow Kau

Assalamualaikum 

Yana nak join Segmen nie....Klu kwn2 nak join jom klik banner kat bawah k....


Yana Tag:
Aien Sunflowerz

Beriklan di blog Nature of Life Selama Seminggu

Assalamualaikum...

Updated ye.....Tentang Iklan Percuma di sidebar Blog Yana

Yana telah mengambil keputusan untuk menambah masa Iklan percuma di blog Yana selama seminggu. Jadi bagi sesiapa yang berminat boleh lah meletakkan iklan anda untuk seminggu di blog Yana....ok selamat beriklan

Wassalam...


[11 11 11] 1st Giveaway Myna

Ok yana nak join 1st GA Myna nie....klu kwn2 nak join klik je banner kat bawah ye....

sama2 lah kita meramaikan dan memeriahkan GA Myna...


Yana tag:

Bibie Mumui

Tarikh Tutup: 30 Nov 2011

Wednesday, November 9, 2011

Ruangan Iklan Percuma

Assalamualaikum....w.b.t.

Ok yana nak kongsikan kepada rakan-rakan yana tentang Ruangan Iklan Percuma kat Blog yana ini. Yana baru je berjinak-jinak nak letak ruang Iklan khas untuk Rakan-rakan blog yana....Jadi Sesiapa yang nak mengiklankan business ataupun blog korang boleh lah Klik Ruangan Iklan Percuma kat sidebar blog yana..Ruangan Iklan ini hanya untuk 24 jam klu ada banyak sambuta yana akan tambah lagi ruang iklan dalam blog yana....

Monday, November 7, 2011

Wah!!!!Sedap nye.....Hahaha...

Assalamualaikum semua....

Penat sangat rasa badan Yana....bukan apa yana baru je balik dari kampung petang tadi masih lenguh-lenguh rasa badan ini....ok yana nak kongsikan sesuatu untuk kawan-kawan semua...Masa balik kampung sempat lg singgah sekejap kat Miri...

Masa tu terasa lapar lak perut jadi yana ajak lah adik g tapau makanan....Nak tahu yana makan apa...Yana makan Nasi Lalapan....Sedap!!! sangat....pedas sambal nya pun rasa boleh tahan...sampai yana mengeluarkan air mata....hehehhehe....sampai berasap2 rasa kat atas kepala....

Kawan-kawan nak tahu Nasi Lalapan tu apa? Ok apa kata yana tunjuk kan gambar nya buat kawan-kawan semua.....

Lalapan Ayam  

Lalapan Empal( Daging)

Ok macam mana sedap tak hehehhe.....Nasi Lalapan nie ada banyak jenis...ada Ayam, Daging dan Ikan Bawal. Tadi Yana makan Lalapan Ayam....sedap....tgk sambal kat tengah tu...itu lah yang membuatkan Lalapan suatu yang istimewa....hehehh....Nasi lalapan nie mcm nasi yang berserta lauk ulaman....heheheh...

Nak tahu tak kat mana yana makan....yana makan kat Restoran Muara Waterfront Miri.....nak tgk tak kedai gambar kedai tu...heheheheh...ooopss....yana lupa lak nak ambik gambar die....Tapi tak ape....Klu kawan-kawan bercuti kat Miri....kawan-kawan leh Tanya org-org kat sane kerana Restoran Muara tu terkenal kat sana dengan nasi lalapan nye....heheheh

Ok sampai disini celoteh yana hari ini...yana nak buat blog walking jap lps tu nak g tido dah mengantuk sangat...heheheh

Wassalam




Nasi Lalapan, Nasi Lalapan Ayam, Nasi Lalapan Empal, Nasi Lalapan Ikan Bawal Muara Rasturant, Restoran Muara, Restoran Muara Waterfront Miri, Miri

Thursday, November 3, 2011

Pencarian Blog Follower Bawah 500

Assalamualaikum....ok kali ini yana nak join pencarian Blog Follower Bawah 500 lak hehehhe....Seronok tau join segmen sbb byk kenal rakan2 blogger yang lain...hehehhe....


Klu kawan2 nak join jom klik banner kat bawah nie....heheheh

ok wassalam...

Monday, October 31, 2011

Warkah untuk Adik dari Abang tercinta...

Gambar Hiasan je....Sumber FB




-Surat Untuk Abang Dan Adik-
(Sumber dari FB)


Mengisahkan kisah seorang adik yg selalu tulis surat kat abang dia..Dan dia xtau pon abg dia balas surat tu….hmmm..;(
...
Aku ada abg..Dah lama berpisah..Tapi aku selalu utus surat kat die yg kat kampong..Satu pon x berbalas..

2 Tahun lepas..Aku menikah tanpa izin abang..Sebab puas aku cari tapi x jumpa dia..Sepanj…ang perkahwinan aku..Aku x tenang..

Cuti sekolah yang lepas..Aku ajak suami aku balik kampong..Aku nak bersihkan rumah pusaka makl dan ayah.. Semasa membersih rumah using tu..Aku tersapu surat yang aku kirimkanpada abangku 2 tahun yang lalu..Sebelum aku menikah…suratnya macam ni..

“Khas buat abangku,

Abg, ko ingat lagi x..

Mak ngan ayah meninggal mase aku Darjah 5..ko plak Tingkatan 5.., Masa tu diorang eksiden sebab nak beli kek befday aku sebab aku baling semua perhiasan kat umah kite, sampai mak terpaksa pegi beli ngan ayah..Tapi aku hairan mase tu, ada satu bekas kaca yg aku pecahkan..tbe2 banyak air keluar..Tapi ko cepat2 lap lantai umah kite..Tapi aku x amik kisah pon sal hal tu..

Sebelum pegi, diorang cium kita berdua. Diorang cakap

“ Abg, ko jaga adik. Jangan bagi nangis. Kalo mak dah xde, ko jangan tinggal die. Ingat sket mak ngan ayah ko ni..Jangan sesekali biar die sorang-sorang “

Ko ingat x..

Sebelum diorang pegi beli kek, ko balik dari sekolah, ko belikan aku pengikat rambut warna biru, sebab ko ske warna biru kan..Tapi aku campak kat longkang belakang umah kite, Sebab aku suke warna pink. Lepas kejadian tu..ko x penah ucap bufday kat aku lagi..Sampai sekarang..

Abg, ko ingat x..

Kita hidup 2 orang je lepas tu, ko x sekolah lagi..Ko pegi mana pon aku xtau..Tapi malam malam baru ko balik dan xpernah cakap ngan aku, Ingat tak, aku masak untuk ko, Tapi ko xmakan pon..Last2 pagi esok aku nampak ayam2 yg makan.Ko x penah ucap terima kasih kat aku.

Abg, ko ingat x..

Pernah sekali aku mintak duit nak pegi sekolah, Tapi time tu ko tengah tido..Aku amik Dua riggit dalam poket jeans ko..Masa balik sekolah, ko lempang aku sampai mulut aku darah. Tapi ko x pujuk aku balik pon..Tapi keesokannya,nasib baik luka tu dah elok..

Abg, ko ingat x..

Semasa umur aku 18 tahun..ko hantar aku kat Kuala Lumpur, umah Pak Long..ko cakap ko ada hal..Tapi sampai sekarang ko x datang amik aku..Berpuluh surat aku titipkan bersama airmata aku pada kau..Kenapa tiada sebarang balasan..Kenapa abg??

Sekarang umur aku dah mencecah 26 tahun, dan umur ko dah pon 32 tahun, aku sudah pon disunting orang..Ketika hajat untuk menikah aku sampaikan surat lagi pada engkau..Kenapa kau diam je? Kenapa ko x cakap apa2? Aku perlu izinmu sebagai wali aku..

Abg,

Jika kau dapat surat ni..Katakanlah pada aku..Ada apa sebenarnya yg sedang berlaku..

Salam sayang,

Adik.”

Aku mula terasa yg teringin nak selongkar rumah pusaka ni…Yelah.. Nak balik jarang sangat..

Masa aku buka balik almari aku yang buruk yang dah kena makan anai2..Tibe ada satu kotak besar jatuh and banyak kotak2 kecik serta sampul2 surat..

Dan tiba2 aku terpandang satu surat yang cantik sangat…dan aku buka…

“Assalamualaikum..

Kehadapan adikku yang jauh di mata ..

Maafkan abg kerana tidak membalas satu pon surat yang engkau kirimkan..Kerana aku tidak berdaya sayang..

Aku masih ingat detik kemalangan mak dan ayah kita..Iye, kau pecahkan perhiasan rumah..Tahukah kau salah satu perhiasan di situ adalah hadiah untukmu?? Mesti kau tidak perasan..Yang pecah itu adalah sebuah balang ikan emas yg telah aku, ayah dan mak belikan untuk kau..Tahukah kau ayah masih berhutang dengan apek yg jual ikan tu di pekan..

Adikku sayang..

Aku tau kau tak suka warna biru..Tapi aku beli pengikat rambut itu untuk kau..Supaya kau akan ingatkan aku sentiasa bila kau pakai pengikat rambut itu..Walaupon kau dah campakkan pengikat rambaut tu..Aku dah ambil balik, dan basuh..dan telah aku letakkan dalam sebuah kotak kecil di rumah kita..Nanti kau ambil ya..

Adikku sayang..

Jangan lah kau bersedih kerana aku sudah tidak ucapkan lagi tanggal hari jadi mu..Kau pon sudah lupa ya..Pada tarikh itulah kedua orang tua kita meninggal..Aku tak sanggup melihat tangisan engkau bila aku ucapkannya..Aku harap kau mengerti..

Adikku sayang..

Tahukah kau kenapa aku hanya balik bila malam saja..Kerana aku bekerja di pekan..Mengangkat guni2 untuk letak dalam lori..Untuk menyara engkau..Untuk membeli buku sekolah engkau, makan kau, baju-baju engkau dan semua persiapan kau..Kerana masa itu,..Kau sangat terkenal dengan kecantikan kau, Ramai yg memuji..Aku harus sediakan perhiasan untuk kau..Supaya kau tidak rasa malu..Aku tidak pulang siang hari kerana aku takut jika engkau dicerca kerana abangmu yg kelihatan seperti pengemis ini..

Adikku sayang,

siapa cakap yg aku tidak menjamah masakan kau..Aku akan makan masakan itu sebelum subuh..Sebab aku perlukan tenaga untuk siang hari, dan aku makan semasa engkau tidur..Supaya jari-jarimu tidak tercedera dan kasar semasa basuh pinggan dan matamu tidak bengkak kerana menemani aku makan..

Adikku sayang,

aku malu untuk ucapkan terima kasih..Kerana engkau banyak berkorban untukku..Kau menyediakan makanku dan segalanya..Adakah ucapan itu cukup untuk membayar semuanya?? Jika aku ucapkan terima kasih..Biarlah aku ucapkan di akhir hayatku..Kerana terima kasihku untukmu adalah ntuk semua yg kau lakukan semasa hidupku..

Adikku sayang,

Maafkan aku kerana aku memukulmu..Tahukah kau mencuri dan mengambil barang tanpa kebenaran adalah berdosa? Aku tidak sanggup untuk mengherdik kau lalu aku putuskan untuk memberi pengajaran yg akan kau ingat sampai bila-bila..Betulkan..selepas kejadian itu..Kau sudah tidak mengambil barang orang lain sesuka hati kan?? Itu tandanya perbuatanku tidak sia sia kerana aku dapat mendidikmu..Dan tahukah kau aku berhempas pulas menyapu minyak dibibirmu pada malam itu ketika kau tidur?Aku keluar mencari pucuk jambu batu dan menggilingnya sehingga batu lesung itu turut menggiling tangan aku..Sakit yang amat sangat..Tapi aku tetap teruskan dan Alhamdulillah..aku Berjaya mencuci kesan minyak dan ubat itu sebelum kau bangun..Aku tidak mau bengkak itu mencacatkan wajahmu yang cantik itu..

Adikku sayang..

Maafkan aku kerana terpaksa memisahkan kau dari aku, sebenarnya..aku menghantar kau kerana aku jatuh sakit ketika itu..Mungkin kerana ketika aku bekerja kontrak di tempat pembinaan menyebabkan aku sangat terdedah pada debu dan simen..Aku terjatuh semasa kerja dan dikejarkan ke hospital..Doktor mengesahkan aku menghidapi barah peparu dimana badan ku tidak berupaya untuk memikul barang yg berat, serta pernafasan aku sudah tak selancar dulu..Patutlah aku selalu batuk batuk, sesak nafas dan pandanganku yg makin kabur..Aku terpaksa dirawat dihospital walaupon doktor menjangkakan aku xkan bertahan lama..

Sayangku..

Aku titipkan surat ni di rumah pusaka, ketika ini aku di hospital..Jika suatu hari nanti engkau pulang ke rumah kita..Bacalah semua surat2 dan bukalah semua hadiah yg aku belikan setiap tahun lebih kurang 9 tahun dahulu..Dan maafkan aku jika tidak dapat sediakan hadiah untukmu pada tahun ini..

Adikku sayang..

Mungkin tika kau membaca surat ini..Aku sudah pon tiada..Jangan kau bersedih..Di sini ada beberapa perkara yang ingin aku katakan..

Untuk menyapu rumah kita ketika aku pulang dengan pakaian dan kotor serta debu, TERIMA KASIH.

Untuk mengelap setiap barang yg aku sentuh supaya sentiasa bersih dan tiada kuman, TERIMA KASIH.

Untuk membasuh pakaianku yg busuk dengan peluh ku, TERIMA KASIH.

Untuk melemparkan senyuman dan salaman ketika aku pulang dr kerja, TERIMA KASIH.

Untuk memasak lauk kegemaranku yg kau sangka aku tidak suka, TERIMA KASIH.

Untuk mengingatiku dan menulis surat yg tidak bisa aku balas, TERIMA KASIH.

Untuk menjadi adik yang sangat aku sayangi, TERIMA KASIH.

Untuk segalanya yang kita tempuhi, suka mahupon duka, TERIMA KASIH.

Adikku sayang..

sekiranya engkau disunting seseorang..Biarkan pakcik kita menjadi walimu..Kerana aku mungkin sudah tiada..

Bahagiakanlah dirimu..Kerana itu yg aku mahukan..Jagalah suamimu dan jangan kau ingkarinya..

Salam sayang sedalam-dalamnya,

Abang.”

Di rumah pusaka itu..Aku termenung bersama jernihan airmata yg mengalir..Lantas..Aku buka satu persatu hadiah yang dikatakan..

Semuanya berwarna pink..Dan semuanya di tulis nama aku dengan tulisan yg sangat indah..Ya Allah…Aku meraung sambil menatap hadiah itu..

Ya Allah..dimanakah dapat ku cari insan semulia abangku




Jangan lupa untuk tekan butang share selepas anda baca ♥

P/s Renung2kan lah tak semua yang terjadi seperti kita rancang....hanya allah yang maha mengetahui...

Sunday, October 30, 2011

"1ST GIVEAWAY MR BAIZ ~ RM300 untuk di Menangi!!!"

Assalamualaikum....

Dimalam yang indah nie.....serta semasa sesi Serang menyerang kat Segmen Abg Nasz.....Yana terpandang GA dr Mr. Baiz ini....rasa teruja lak nak join....Byk hadiah tu heheheh sampai bernilai RM 300 utk dimenangi....apa lagi yana pun Menaip lah entri nie....hehehhe


Esok last tau...cepat-cepat sebelum terlambat....

Mulu Pinnacles Climbing Package

Ini adalah Package untuk sesiapa yang berminat untuk Mendaki...

Untuk maklumat lanjut bolehlah melayari laman Web ini www.packages2go.com atau www.sarawaktourism.com


MULU PINNACLES CLIMBING 4D3N (SARAWAK, MALAYSIA)

Travel Agent : Borneo Jungle Safari Sdn Bhd

Travel Period : 31/10/2011 - 31/12/2012

Duration : 4D/3N

Departure : MIRI, SARAWAK, MALAYSIA
Package Code : MULU0019221


Video about Mulu Pinnacles





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hak Milik Alissya_Yana. Powered by Blogger.